Sverige – ett stilriktigt land

Den “svenska” modestilen har i allt högre grad uppmärksammats och inte minst för sin sobra känsla. Svenskar tenderar att klä sig trendigt, men med fokus på kvalitet och rätt passform. Faktum är att den svenska modestilen till mycket går hand i hand med den skandinaviska inredningsdesignen. Hur då? Häng med så berättar vi mer!

Rena linjer och kvalitet

Utan att göra jämförelsen allt för huggen i sten känns det relevant att kalla det svenska modet för Nordeuropas italienska mode. Det handlar nämligen till mycket om en ren och klassisk stil där fokus ligger på kvalitet och rena linjer. Vad som dock skiljer det italienska och svenska modet åt är funktionens roll i modet. Här i norr har vi alltid fokuserat på att ge en funktion till designen oavsett det gäller en klänning eller en möbel.

När svenskar klär sig är det ofta med fokus på att skapa en enhetlig look baserad på kläder som garanterar kvalitet och hållbarhet. Flera av de mest anrika butikerna utgår från kvalitetsfokuset när kollektioner väljs ut. Ett bra exempel är väletablerade multi brand-kedjan Johnells som sedan starten handplockat alla plagg som erbjuds i företagets fysiska butiker samt på nätet. Kvalitet är något som även genomsyrar många framgångsrika svenska designers modekoncept. Felippa K, J Lindeberg, Acne och Tiger är några exempel på svenska modemärken som anammar kvalitet på alla plan.

Sobert, men trendigt

Den amerikanska modefotografen, tillika bloggaren Scott Schuman, besökte Stockholm 2009 med syftet att fånga den sobra svenska stilen med kameran. Han var vid detta lag en av världens främsta modebloggare och det svenska modet skulle via honom synas på en bredare plattform.

Flera svenska modemärken hade redan innan Schumans besök på Stockholms gator haft viss framgång internationellt, men hans blogginlägg gav extra färg till den svenska modemarknaden. Det skapades ett nytt surr om svenskars sätt att klä sig, men även om svenska modeskapare.

Schuman ska främst ha visat ett starkt intresse för vad han kallade den “sobra skandinaviska klädstilen”, vilket går att relatera den ovan nämnda jämförelsen med det italienska modet. Det vill säga sättet att klä sig i rent skurna kläder oavsett vilken stil det handlar om. På Stockholms gator möttes Schumans kamera av allt från färgstarka plagg till mer diskreta skräddade looks. Det gemensamma för de olika stilarna är dock svenskars fokus på riktigt bra basplagg, vilka sedan kan anpassas med detaljer och accessoarer för att skapa en personlig look.

Den sobra stilen är något som karaktäriserar skandinavisk design inom alla områden. Internationellt sett är skandinavisk inredningsdesign mäkta populärt och här är just den sobra stilen och funktionens betydelse A och O. Precis som när det gäller kläder kan dock skandinaviska möbler eller annan inredning anpassas individuellt utifrån den stil som önskas. Fokus är dock på materialkvalitet och en riktigt bra basdesign.