Diabas – det svarta guldet

Diabas kallas det svarta guldet eller svart granit och är en sten som förekommer som gravsten, dekorationssten, makadamsten, konstverk, inredningsprylar och mycket mer. Den svarta stenen är mycket vacker och används även som bänkskivor i kök och badrum.

Vad är diabas?

Diabas är en bergart, en mörk basisk och magmatisk sådan. Det innebär att den bildades av den flytande lavamassan under jordskorpan och sedan kyldes av och kristalliserade sig. Den bildas vanligen i sprickor i gamla berg. Ju snabbare lavan kyls av, ju tätare och hårdare diabas blir det. Den kan i naturligt skick innehålla en viss mängd järn och en kubikmeter diabas väger tre ton. Jämför med en kubik vatten som väger ett ton.

I Sverige finns stenbrott där brytning av diabas förekommer, och kvaliteten på den svenska diabasen är världsberömd. Svarta Bergen i Hägghult i Skåne är känt som ett av världens största dagbrott för svart diabas, och brytningen pågår fortfarande i området. Delar av det gamla stenbrottet är vattenfyllt och har blivit ett naturmuseum som du kan besöka. Det finns konstverk och statyer i diabas där och du kan vandra runt i den vackra naturen för att titta på det gamla stenbrottet och även titta på det nya stenbrottet. Detta kräver givetvis ett par ordentliga skor på fötterna så att du har bra fäste och glada fötter hela dagen. Med skor från vagabond är det inte några som helst problem att kliva runt bland stock och sten för att titta på stenbrott och mineraler i dess grundform.

Populär sten

Det har skett en ökning av diabasanvändandet, och särskilt då den svenska diabasen. US Marine Corps Memorial i Arlington i USA är ett minnesmonument som har sin stora svarta diabassockel tagen från Hägghult i Sverige. Allt fler kommuner beställer också sin sten från svenska stenbrott istället föratt köpa billigare sten från andra länder men med en längre fraktsträcka, och konstnärer och smyckestillverkare arbetar mycket med diabas.

Diabas blev utsedd till Årets sten 2014 av Sveriges Stenindustriförbund.

Att använda diabas i gravstenar har länge varit vanligt, men då kallas den främst för svart granit. Vill du ha ett exklusivt och vackert kök är det bänkskivor i diabas som gäller. Bergarten är tålig och passar sig utmärkt som bänkskiva och tål vassa knivar, värme och vatten väldigt bra – så förutom det estetiska så är det en praktisk bänkskiva du får.

Inredning och smycken

Det går bra att inreda med mindre detaljer i diabas också, som till exempel sockel till en lampa på bordet eller på fönsterbrädan. Små priser och pokaler kan ofta ha en liten sockel i diabas och både halsband och örhängen kan göras av diabas. Eftersom bergarten är väldigt hård krävs det dock en del bearbetning innan örhängen och andra smycken blir formade, därav ett något dyrare pris.