Svenska modeskapare och designer

Svenska modedesigner är kända för allt från exklusiva, avskalade kläder i naturmaterial och enkla snitt till överdådiga scenkläder och galaklänningar. De har skapat både vardagsplagg som byxor och keps med och utan tryck och teaterkostymer i sjuttonhundratalsstuk. Här är några av våra mer kända namn.

Camilla Thulin är en av de svenska modeskapare många av oss känner till, vare sig vi är intresserade av kläder och mode eller inte. Hon föddes 1961 och kommer från Nysund utanför Örebro. Hon har en lång meritlista och har designat kläder för teater, film och shower. Hon har också agerat rådgivare till kända personer, till exempel till Lars Leijonborg inför valet 2002. Camilla har även skrivit två böcker, Stil från 2005 och Karlar med stil från 2007. Väl förtrogen inom ämnet textil, konsumtion och hållbarhet blev hon 2014 programledare för UR:s serie Kvalitet som handlar om textilindustrin och klädproduktion.

Lars Wallin är i det närmaste jämnårig med Camilla Thulin. Han är känd för att använda sig av exklusiva material och designa tjusiga klänningar. Bland kunderna återfinns allt från prinsessor till Anne-Lie Rydé. Han har designat scenkläder till artisterna som deltagit i Melodifestivalen likväl som scenkläder till operan Gustav III.

Karin Jimfelt-Ghatan föddes 1961 i Stockholm, men fick sin utbildning i London. 2002 träffade hon Per Holknekt och tillsammans utvecklade de Odd Molly, ett klädmärke som snabbt blev populärt. De lämnade Odd Molly 2013 och grundade följande år ett nytt företag, Non Sense, som är ett lite mörkare alternativ till 1970-talets kläder. Efter att Per Holknekt lämnade Non Sense arbetar hon nu tillsammans med sin dotter Vida Jimfelt. Genom åren har hon mottagit flera utmärkelser, bland annat Årets Kvinna samt Guldknappen.

Filippa Knutsson är kvinnan bakom det välkända modevarumärket Filippa K. Hon är född i Stockholm och dotter till Lasse Knutsson, hjärnan bakom modekedjan Gul&Blå som var mycket populär på 1970-talet, och konstnären Martina Clason. Hon startade Filippa K 1993 och driver och äger det tillsammans med sin före detta make, Patrik Kihlborg.

Maxjenny Forslund är en dansk-svensk designer uppvuxen på Österlen i Skåne. Hennes stora genombrott i media kom när Madonna hade på sig hennes kläder i en musikvideo 2006. Hon säljer bra i flera länder, till exempel i Tyskland och i Japan. Från början är hon egentligen möbelformgivare och har examen i ämnet från en dansk designskola, men övergick efter ett par år till textil- och modebranschen. Hon är med andra ord självlärd inom området och hennes målgrupp är icke priskänsliga kunder.