Gideon Sundbäck – uppfinnare och designer

Konstigt nog är det inte många som känner till Gideon Sundbäck. Denne svenskamerikan står bakom en produkt vi alla använder nästan dagligen, nämligen blixtlåset. Utan Sundbäcks unika perspektiv och uppfinningsrikedom hade kanske inte det moderna blixtlåset funnits idag.

Gideon Sundbäcks uppväxt

Född 24 april 1880 som Otto Fredrik Gideon Sundbäck på Sonarps gård i Småland. Gideon var son till Jonas Otto Magnusson Sundbäck och Kristina Karolina Klasdotter. Fadern var en skicklig bonde och tillsammans med sin fru hade de sex barn, vilket betyder att Gideon hade fem syskon.

Efter sina studier i Sverige flyttade Gideon Sundbäck till Tyskland för att vidareutbilda sig till ingenjör vid den tekniska skolan Bingen am Rhein. 1903, vid 23 års ålder, tog Sundbäck ut sin ingenjörsexamen och 2 år senare flyttade han till USA.

Gideon Sundbäcks tidiga karriär

Redan samma år, 1905, som Gideon flyttade till USA fick han ett jobb i Pittsburgh, Pennsylvania, på Westinghouse Electric and Manufacturing Company. Men han blev inte långvarig på denna arbetsplats då han fick anställning hos Universal Fastener Company (UFC) i Hoboken i New Jersey. Varför Gideon bytte jobb så tidigt in i karriären är oklart. Han gifte sig dock med svenskan Elvira Aronson 1909 i just Hoboken. Kanske var kärleken ett av skälen till att han flyttade de 57 milen från Pittsburgh till Hoboken?

På UFC blev han dock kvar en längre tid och han började redan 1906 arbeta med blixtlåset. Hans uppgift? Att lösa problematiken med att blixtlåset kunde dras isär.

Den ursprungliga uppfinnaren av blixtlåset

Det är inte alla gånger den som var först med att uppfinna en produkt får all ära och det finns det många exempel på. Elias Howe var nämligen den man som uppfann den första versionen av blixtlåset redan år 1851. Patentet som Howe ansökte om och som beviljades, kallades “Automatic, Continuous Clothing Closure”. Howes patent liknade dock mer en avancerad form av snörning än dagens blixtlås.

42 år senare, 1893, utvecklade Whitcomb Judson produkten vidare. Med Whitcombs version började det i alla fall mer likna ett blixtlås, där han använde principen med hakar och öglor, men lösningen var fortfarande långt ifrån det moderna blixtlåset.

För att påminna dig som läsare hur ett vanligt blixtlås ser ut idag, kan du titta på hur blixtlåset fungerar, vilket är en tydlig animation som visar principen bakom det moderna blixtlåset. Det är inga hakar eller öglor precis. Det skulle knappast kunna gå att göra lika smakfulla produkter med den äldre industriella varianten. Titta bara på Big Baby och deras sortiment av åkpåsar, ryggsäckar och andra produkter med blixtlås.

Men Whitcomb var tillräckligt nöjd med sin lösning för att starta företaget Universal Fastener Company, företaget som senare anställde Gideon Sundbäck för att utveckla produkten vidare.

Gideon fortsätter utveckla blixtlåset

3 år efter att Gideon blivit anställd vid UFC blev han befordrad till huvuddesigner, 1909. 1913 lyckades Gideon äntligen lösa problemet med att det gick att dra isär blixtlåset, 7 år efter att han blivit anställd. Patentet kom att heta “Hookless Fastener No. 1”. 1914 lanserades även “Hookless No. 2”, produkten som anses vara det första moderna blixtlåset.