Ishotellet i Jukkasjärvi

Troligtvis har du någon gång hört talas om ishotellet i Jukkasjärvi. Kanske har du själv varit där eller så har du sett bilder på hotellets fantastiska interiör. 2017 utökades konceptet, från att bara ha varit öppet halva året är det nu möjligt att njuta av hotellets möjligheter året om. Detta genom att ytterligare en byggnad “Icehotel 365” upprättats bredvid det klassiska ishotellet. Här kommer det finnas tillgång till en isbar, konstsviter samt lyxsviter med eget badrum och tillgång till en relaxavdelning. Precis som med det traditionella hotellet är Icehotel 365 helt byggt i is och snö, och designat med hjälp av duktiga konstnärer från hela världen. Vill du veta mer om denna fantastiska byggnad och dess historia? Läs då vidare så berättar vi mer!

Historian om världens största ishotell

Idén till ishotellet föddes redan på 1980-talet. Under sommarhalvåret lockade den lilla byn Jukkasjärvi med forsränning och fiskreturer på solvarma dagar, men på vinterhalvåret höll sig turisterna borta. Efter en lång resa till ett flertal olika kalla platser runt om i världen beslutade sig entreprenören Yngve Bergqvist för att göra någonting åt saken. Med hjälp av Torne älv skapades ett konstgalleri av is och snö. 1990 hölls det vernissage i en specialbyggd igloo vid namn “Arctic hall”, placerad mitt på älven. Eftersom det en natt saknades övernattningsmöjligheter inne i Jukkasjärvi beslutade sig några modiga besökare för att övernatta i denna igloo. Övernattningen var en succé och ishotellet var ett faktum. Genom åren har verksamheten utökats ytterligare och 2017 var det alltså dags att prova på något helt nytt. Efter det att Christophe Risenius tar över som hotellets VD kommer fokuset ligga på ett ishotell som har öppet året om.

Hur det går till

Det är tack vare Torne älv som ishotellet överhuvudtaget existerar. Denna älv, med en längd på 520 kilometer, är källan till de enorma isblock som används för att bygga upp hotellet. På vintern sågas blocken upp ur älven och på sommaren, när hotellet smälter, återgår vattnet till sin ursprungliga källa. Ett besök på ishotellet är ett minne för livet och något man bör uppleva minst en gång. Eftersom hotellet har en ny design varje år bjuds du som besökare dessutom alltid på något nytt. Om du vill besöka hotellet men inte känner att kylan är så lockande kan det vara intressant att veta att det även finns tillgång till varma rum. Hotellet har också en restaurang, lounge, isbar och en kyrka. Så varför inte unna dig något speciellt? Kanske är det dags att koppla av och se något nytt, kanske är du mitt uppe i en stressig flytt från Skellefteå till Lund? Ta då hjälp av den bästa Flyttstädning Skellefteå har att erbjuda och lägg tiden på dig själv istället.