Designa med färg

När man använder färg finns det flera olika färgsystem man kan använda. Här kommer en genomgång vilka de vanligaste är och hur man kan ha nytta av dem.

Färger för alla smaker

Färger finns tack och lov för alla smaker och de flesta har sin egen favorit. När man målar om hemma är det klokt att ta hem en färgkarta för att känna efter vilken färg som man ska använda. Anlitar man en trygg och prisvärd målare kan man få hjälp med valet av färg. Men det är långt ifrån färgen på våra väggar som kan ställa till huvudbry. Här kommer en genomgång på de två vanligaste färgsystemen vi stöter på i vår digitala värld.

CMYK

När man beställer olika trycksaker är det detta färgsystem man ska hålla koll på. Själva förkortningen står för de fyra färgerna Cyan, Magenta, Yellow och en Key-color. Egentligen talar vi om olika färgblandningar och CMYK behövs när man anlitar ett tryckeri. Det är alltså inte säkert att det du ser på skärmen ser likadant ut när du sedan skriver ut det. Skärmen använder nästa färgsystem på listan, för att återge färger.

RGB

Det du ser på skärmen nu, kallas RGB. Detta har att göra med hur skärmen är uppbyggd och på vilket sätt den förmedlar färger. Det är bara när man ska gå ifrån en uppsättning med RGB färger till CMYK, exempelvis göra trycksaker, som det kan uppstå problem. För det kan skilja en del i nyanserna. Därför gör man ofta provtryck för att se att det blir ett bra resultat, då man går från skärm till färdig fysisk tryckprodukt.

Använda färg på rätt sätt

Det är förstås en väldigt personlig smak vilken färg som är vacker. Vill man använda ett så kallat färghjul att utgå ifrån, kan man hitta komplementfärger. Två färger som är på rakt motsatt sida om varandra kallas harmonifärger i en sådan färgcirkel. De framhäver varandra bra.