Designa med tavlor på väggen

Hur hänger man en tavla rätt? Hur kan man inreda och designa med tavlor på väggarna? Med rätt enkla knep kan man åstadkomma stora förändringar. Det behöver inte heller kosta skjortan om man känner till knepen och lär sig vad som funkar och vad som inte funkar.

Hur hänger man egentligen en tavla rätt?

En tavla eller affisch förgyller verkligen ett rum. När man tänker efter kan en enda bild förändra karaktären på en hel våning. Det behöver heller inte vara särskilt dyrt att få riktigt fina bilder, som man kan känna sig någorlunda unik med, att ha på väggarna. Via https://dearsam.se/ kan man beställa en hel del coola affischer med snygga ramar. Man kan exempelvis välja på svartvita porträtt på kända personer eller landskap. Vill man ha ram med i beställningen väljer man en modern svart sådan, eller en i trä. Här finns även ekram och guldram för dem som känner för detta. Har man flera tavlor kan man hänga dem efter en mittlinje om de är olika stora. Två andra alternativ är att hänga dem efter deras över- eller underkanter. Stora tavlor funkar bäst att hänga efter underkanten, den så kallade baslinjen. Ett bra avstånd upp till tavlorna är mellan 0,8-1,4 meter från golvet. Större tavlor bör vara mot det mindre talet.

Svartvitt eller färg

Ska man välja färg eller svartvitt till sina motiv? Det korta svaret är att det väljer man efter tycke och smak. Svartvita bilder kan dock ge en liten annan känsla när det kommer till porträtt. De kan även synas lite bättre på håll, om det är starka kontraster. Svartvita bilder kan även uppfattas lite mer konstnärliga, om man söker en sådan effekt.

Vilken ram väljer man?

Är man osäker på vilka ramar man ska välja är tunna rammar alltid ett bra alternativ, och förslagsvis svarta sådana. Då får man en enkel kant på bilderna, vilket en ram i först hand är. Desto tjockare ramar man väljer, desto mer måste man väga in i sitt övervägande. Ogenomtänkta tjocka ramar kan bli helt fel i många sammanhang. De riskerar att äta upp uppmärksamheten helt och hållet från bilden. Guldramar ska man även vara försiktig med, de kan uppfattas som lite kitschiga, det vill säga osmakliga, om man inte har gjort det med rätt känsla. Men å andra sidan är det aldrig fel att välja vad man själv tycker är snyggt. Det är till syvende och sist en själv som ska leva med tavlorna på väggen.