Annorlunda design för sängar

En säng är en möbel som framförallt har en praktisk funktion – den ska bidra till en god sömn. Eftersom den dessutom oftast täcks av sängkläder, överkast och kuddar lägger man kanske vanligtvis inte heller märke till hur sängen är designad. Det finns dock sängar där designen är betydligt mer framstående, och där det finns en tydlig tanke bakom utformandet. Gemensamt för de flesta av dem är dock fortfarande att det praktiska går framför det estetiska.

Många annorlunda sängar har till exempel en design som går ut på att spara yta. Två klassiker i dessa sammanhang är loftsängen och våningssängen, där våningssängen består av två sängar staplade ovanpå varandra, medan loftsängen är en enda säng upphöjd på pålar. Våningssängen sparar plats genom att golvytan för den andra sängen frigörs, medan loftsängen är perfekt om man bara vill ha en säng men vill kunna använda sig av utrymmet under sängen.

Det finns dock även en mer modern lösning, som erbjuder om möjligt ännu mer golvyta än loftsängen. Den kommer från möbeltillverkaren Décadrage, som har skapat en säng som går att hissa upp i taket när den inte används. Ett fäste monteras i taket, och sängen vilar på en plattform som med hjälp av tjocka band kan sänka eller höja sängen så att golvytan blir helt fri under sängen, och man knappt märker av den när den vilar mot taket. Den här sängen är också perfekt för den som vill slippa bädda varje morgon.

Det är dock inte bara själva sängen som har design och eftertanke bakom sig, utan även det vi stoppar i sängen, närmare bestämt våra kuddar och madrasser. Om man vill investera i en madrass eller kudde som har designats med människans kropp och ergonomi i åtanke ska man till exempel titta på produkter från Tempur, som passar i alla sängar – loftsängar, våningssängar eller taksängar.