Marmor – en viktig del av svensk design

Marmor är ett klassiskt material som ger en sofistikerad och påkostad känsla till varje hem. Det är inte bara praktiskt som köksbänk eller bordsyta, utan också mycket dekorativt, och har används av människor i århundraden för att skapa allt från fasader till små prydnader.

I Sverige är det framförallt två varianter av marmor som har blivit kända och som på många sätt representerar svensk design och kvalitet – kolmårdsmarmor och ekebergsmarmor. Kolmårdsmarmor har en månghundraårig historia i Sverige, då man redan på 1200-talet använde denna gröna marmor för att skapa dopfunter. En dopfunt från denna period i kolmårdsmarmor återfinns till exempel i Östra Eneby kyrka i Norrköping. Kolmårdsmarmorn var länge ett exklusivt material, främst under 1600-, 1700- och 1800-talen, och man hittar bland annat föremål tillverkade av detta material i Drottningholms slott, Stockholms slott, Kungliga Operan och Nationalmuseum. Kolmårdsmarmorn har också en framträdande plats i Stockholm stadshus, som byggdes mellan 1911 och 1923, där marmorns skiftande gröna nyanser har fått utgöra golvet i båda de stora festsalarna, Blå hallen och Gyllene salen.

Den andra kända, svenska marmorvarianten kallas ekebergsmarmor, efter Ekebergs gård som ligger vid Hjälmaren. Själva stenbrottet för marmorn ligger i Glanshammar. Till skillnad från kolmårdsmarmorn, som varierar mellan grönsvart och ljusgrön, är ekebergsmarmorn snarare vitgrå, med en dragning åt gult. Ekebergsmarmorn har historiskt använts för fasader i Sverige sedan slutet av 1800-talet, bland annat i Rosenska palatset, Oscarskyrkan och Kungliga Dramatiska Teatern. Även skulpturer och andra föremål har tillverkats av ekebergsmarmor, till exempel skulpturen Solbadande flickor av Thorwald Alef, och dopfunten i Olaus Petri kyrka i Stockholm.

Ekebergsmarmorn har dock inte bara använts historiskt inom svensk konst och design, utan fortsätter ha en stor betydelse för svensk design även i modern tid. Designföretaget Svensk Marmor, som skapar möbler och inredningsdetaljer, använder sig till exempel av just ekebergmarmor för sina produkter. Du kan se exempel på design från Svensk Marmor och andra designföretag hos Lyxdesign, där du också kan köpa svenska och skandinaviska designprodukter av hög kvalitet.