Sveriges stolthet IKEA  

Är det någonting som är typiskt svenskt och verkligen sätter Sverige på kartan så är det IKEA. Ingvar Kamprads möbeljätte är någonting som alla känner till och de svenska hemmen kryllar av alltifrån möbler till porslin från det stora varuhuset. Idag finns IKEA i nästan världens alla hörn och utvandrade svenskar vallfärdar till varuhusen för att få en dos av svensk design. Dessutom kommer de för att äta de svenska köttbullarna. Restaurangdelen är någonting som verkligen har blivit välkänt och är en upplevelse för den som älskar svensk husmanskost.

Startade som sjuttonåring

Endast sjutton år gammal startade Ingvar Kamprad år 1943 företaget IKEA. Namnet kommer ifrån hans egna initialer samt gården som han härstammar ifrån, alltså Ingvar, Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd. Den tonåIkearige pojken ägnade sig åt att sälja pennor, smycken, klockor och andra småsaker som han kunde köpa in billigt och sälja dyrare. Det var först år 1947 som han började sälja möbler men de egendesignade möblerna lät sig vänta i ytterligare åtta år. År 1958 startades det första varuhuset i Älmhult och efter detta byggdes det snabbt flera IKEA-hus runt om i Sverige och

norden.

Kommande designsamarbeten

Under åren har IKEA samarbetat allt oftare med olika designers för att skapa nya och speciella kollektioner. Dessa blir alltid väldigt populära och det är inte ovanligt att folk köar utanför varuhusen långt innan öppningstid för att få chansen att köpa hem någon av produkterna. Framtida samarbeten kommer att ske tillsammans med Hay och Tom Dixon. Det kommer då förmodligen än en gång att skapas långa köer utanför varuhusen runt om i världen.

Kända kollektioner

PS-kollektionen började produceras på 90-talet och har sedan dess återkommit flera gånger. Många produkter ur den första kollektionen är idag riktigt värdefulla och säljs för tusentals kronor mer än vad inköpspriset en gång var. En nyare kollektion som fick mycket uppmärksamhet är kollektionen “VIKTIGT” av Ingegerd Råman som släpptes i Februari år 2016. Kollektionen består av handgjorda möbler, inredningsdetaljer och husgeråd. Produkterna är skapade av glas, keramik och naturmaterial och tar fram det vackra i det enkla. De avskalade möblerna och prylarna vittnar om det fina i hantverket och bevisar att allt på IKEA inte måste vara massproducerat.