Svenskt Tenn  

År 1924 grundades inredningsmärket Svenskt Tenn av Estrid Ericsson. Från början bestod sortimentet endast av fjosef_frank_1960öremål som var skapade av tenn, därav namnet. Från år 1930 och framåt har det tillkommit inredningar av alla de slag såsom möbler, tyger och glasföremål.

Föremål att känna igen

Daggvasen som är designad av Carina Seth Andersson år 2009, är en av de senaste klassikerna i Svenskt Tenns historia. Den stora glasvasen blev snabbt populär och syns idag i nästan alla trendiga svenska hem. Ett av de mest kända mönster som har tillverkats och tryckts upp på textil är de klassiska elefanterna som är skapade av Josef Frank. Han har skapat en hel rad med vackra mönster för Svenskt Tenn, men just elefanterna går aldrig ur tiden. Idag återfinns de på bland annat väskor och kuddar och är omåttligt populära i alla generationer. Elefanterna har fått följa med in i andra designer varför de går att hitta även som ljusstakar och annan inredning.

Omtvistat plagiat

Som ett stort och välkänt företag är det inte sällsynt att drabbas av plagiat och Svenskt Tenn har tyvärr drabbats av detta flera gånger. År 2013 dök en brittisk hemsida upp och sålde textilier med Svenskt Tenns kända mönster som är designat av Josef Frank, utan några som helst rättigheter till det. Priserna var låga vilket lockade många konsumenter, eftersom det i princip var omöjligt att se att det var kopior och inte äkta vara. Även om Svenskt Tenn fick rätt och hemsidan stängdes ned, lär många av dessa falska Josef Frank-mönster finnas ute till försäljning på andrahandsmarknaden eftersom plagiaten är så svåra att upptäcka.

Grundaren Estrid Ericsson

Estrid Ericsson blev tidigt en känd svensk formgivare och företagare. Hon började sin karriär som teckningslärare och fortsatte sedan som konsulent inom heminredning. År 1924 dog hennes far och med hjälp av hans arv kunde hon starta det egna företaget Svenskt Tenn tillsammans med tennkonstnären Fougstedt. Företaget växte snabbt och hon var med och drev det i nästan 60 år. År 2010 släpptes filmen om hennes liv, under namnet Estrid vilket man kan läsa om på. Filmen är skapad av John Tornblad och Johan Fågelström. Den visar upp framgångshistorian som Estrid Ericssons liv till slut blev.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

restimpo