Värdefulla Mumintrollet  

Porslinsfabriken Arabia i Helsingfors, Finland, har gjort sig kända genom att ge ut porslin med det kända Mumintrollet och hans vänner. Muggarna har blivit en succé och Muminserien innehåller flera riktiga dyrgripar med samlarobjekt som väntas bli väldigt värdefulla i framtiden.

Den första Muminmuggen

De mest kända objekten i Muminserien är helt klart muggarna. Trots att porslinsfigurer föreställande Mumintrollet tillverkades redan på 50-talet, var det först år 1990 som den första av de nu världskända MuminIllustration of a cartoon troll holding a malletmuggarna producerades. Den första muggen kallades för “mugg gul” och är en av de mest världefulla muggarna som finns. De säljs idag för tusentals kronor och är relativt sällsynta då det nu är 20 år sedan de slutade att tillverkas. Av de flera hundra muggar som sedan har producerats finns det en hel del alster som är värda ännu mer.

50 000 kronor för den dyraste muggen

Det var år 2015 som den dyraste Muminmuggen av alla tillverkade såldes för 5000 Euro, vilket är detsamma som nästan 50 000 kronor. Det är den klart dyraste muggen som har sålts hittills och i framtiden spås muggarna att bli ännu dyrare. Denna mugg var en berömd Fazermugg som specialtillverkades i samarbete med det finska varumärket år 2004 och endast släpptes i 400 exemplar. Det blir spännande att se om denna försäljning triggar fler ägare att göra sig av med sina muggar eller om köparna håller hårt i dem i hopp om att värdet kommer att stiga ytterligare i framtiden.

Mer än bara muggar

Med åren har tillverkningen expanderat och det är inte bara muggar som får äran att prydas av Mumintrollet, utan hela serviser släpps. Det ingår bland annat tallrikar, kannor, bestick och särskilda muggar i emalj. Alla dessa släpps årligen i olika designer och det kommer ständigt fram nya produkter. Nästan vartenda exemplar är en investering för framtiden då de flesta varianter har stigit i värde efter bara ett par år. För den som är intresserad av att börja samla är det viktigt att spara allt i så bra skick som möjligt och även hålla utkik för samarbeten, speciella muggar och annat som släpps i en begränsad upplaga. Detta är alltid säkra kort för att kunna tjäna några hackor ett par år senare.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

restimpo